Polityka prywatności

Ochrona danych osobowych

Wszystkie dane osobowe są zbierane, przetwarzane i udostępniane na zasadach zgodnych z obowiązującym w Rzeczpospolitej Polskiej prawem. Zbierane dane przeznaczone są do wykorzystania wyłącznie przez rainbowcups. Użytkownik Witryny lub Sklepu podaje swoje dane osobowe na zasadzie dobrowolności. Udostępnienie niektórych z danych jest wymagane ze względu na specyfikę świadczenia wybranych usług portalu. Użytkownik, wyraża zgodę na przetwarzanie przez operatora, danych osobowych udostępnianych w formularzu rejestracyjnym i innych usługach Witryny lub Sklepu w celach informacyjnych i statystycznych. Na zasadach przewidzianych przepisami ustawy o ochronie danych osobowych z dnia 29 sierpnia 1997 roku, użytkownik ma prawo wglądu do swoich danych, ich poprawiania oraz żądania ich usunięcia. Żądanie usunięcia danych oznacza jednocześnie likwidację konta lub uniemożliwienie korzystania z niektórych usług portalu.

Polityka prywatności

rainbowcups nie udostępnia, nie sprzedaje w jakiejkolwiek formie zgromadzonych danych osobowych użytkowników. W celu dostosowania treści i udostępnienia niektórych funkcji Witryny lub Sklepu może być wykorzystywany mechanizm tzw. ciasteczek (ang. cookies). Dane te nie są jednak zestawiane z danymi osobowymi użytkowników portalu. rainbowcups nie udostępnia dzienników zdarzeń ani innych informacji o wykorzystaniu usług, pozwalających na identyfikację użytkowników. Podmiotom współpracującym z operatorem udostępnieniu podlegać mogą wyłącznie zbiorcze informacje w formie zestawień statystycznych. Operator przed każdą publikacją danych osobowych użytkowników na stronach portalu uzyskuje zgodę na taką publikację.

Wykorzystanie plików cookies

Używamy informacji zapisanych za pomocą cookies i podobnych technologii m.in. w celach reklamowych i statystycznych oraz w celu dostosowania naszych serwisów do indywidualnych potrzeb użytkowników. Mogą też stosować je współpracujący z nami reklamodawcy, firmy badawcze oraz dostawcy aplikacji multimedialnych. W programie służącym do obsługi Internetu, przeglądarce internetowej można zmienić ustawienia dotyczące cookies.

Korzystanie z naszych serwisów internetowych bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zapisane w pamięci urządzenia.

 

Informacje o Ochronie Danych Osobowych.

  1. Administrator Twoich danych osobowych.

Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest rainbowcups.

Dane osobowe są przechowywane i przetwarzane na serwerach firmy rainbowcups oraz przez zaufanych partnerów: Google LLC, The Rocket Science Group, OVH Sp. z o.o., H88 S.A., Freshworks, Inc., Profesjonalne Szkolenia Informatyczne Sp. z o.o., Loxxess Polska Sp. z o.o., KM Profit Spółka z o.o., General Logistics Systems Poland Sp. z o.o. .

  1. Kontakt w sprawie informacji o przechowywaniu danych osobowych.

Wszelkie informacje na temat posiadanych przez nas danych osobowych, sposobie ich przetwarzania, edycji oraz usunięcie możliwe jest poprzez e-mail: [email protected].

  1. Pochodzenie danych osobowych.

Dane osobowe otrzymaliśmy od Ciebie:

  • podczas składania przez Ciebie zamówienie w naszym Sklepie internetowym;
  • podczas składanie zamówienia poprzez adres e-mail;
  • podczas wysłania do nas zapytania związanego z naszą działalnością;
  • podczas bezpośredniego spotkania z nami podczas imprez targowych, konferencji, negocjacji handlowych, itp. .
  1. Cel i podstawa prawna przetwarzania danych osobowych.

Przetwarzamy Twoje dane osobowe:

  • w celu wykonania umowy zawartej z Tobą, w tym do:
    • umożliwienia świadczenia usługi drogą elektroniczną oraz wysyłki zakupionych Produktów;
    • realizacji umów zawartych w ramach Umowy Sprzedaży;
    • obsługi reklamacji;
    • obsługi zgłoszeń, zapytań, które do nas kierujesz (m.in. telefonicznie, przez formularz kontaktowy, adres e-mailowy,);
    • kontaktowania się z Tobą, w tym w celach związanych ze świadczeniem usług; 
  • dla celów podatkowych i rachunkowych zgodnie z przepisami prawa;
  • na podstawie prawnie uzasadnionego interesu rainbowcups w celu:
    • obsługa Twoich próśb, zapytań przekazywanych nam poprzez pocztę elektroniczną oraz przez połączenie telefoniczne, formularz kontaktowy w sytuacji, gdy nie są one związane wprost z wykonaniem umowy;
    • windykacja należności; prowadzenie postępowań sądowych, arbitrażowych i mediacyjnych;
    • przechowywanie danych dla celów archiwizacyjnych oraz zapewnienie rozliczalności (wykazania spełnienia przez nas obowiązków wynikających z przepisów prawa);
  • na podstawie osobnej, dobrowolnej zgody w postaci zapisywania danych w plikach cookies, gromadzenia danych ze stron www i aplikacji mobilnych;

Zgodę na przetwarzanie danych osobowych, możesz wycofać w dowolnej chwili w ten sam sposób, jak ją wyraziłeś poprzez e-mail w tej sprawie na adres [email protected]. Będziemy przetwarzać Twoje dane osobowe, dopóki nie wycofasz zgody.

  1. Czy musisz podać nam swoje dane osobowe?

Wymagamy podania przez Ciebie następujących danych osobowych, aby móc zawrzeć i wykonać umowę zawartą z Tobą, a tym samym świadczyć Ci usługę: 

  • adres e-mail, imię i nazwisko, adres do korespondencji, telefon – klient indywidualny
  • adres e-mail, imię i nazwisko, adres do korespondencji, telefon oraz dane firmowe takie jak: nazwa, adres, NIP – klient biznesowy

Jeśli z jakiegoś powodu nie podasz tych danych osobowych, niestety nie będziemy mogli zawrzeć z Tobą Umowy Sprzedaży ani odpowiedzieć na twoje zapytanie, a w konsekwencji nie będziesz mógł korzystać usług firmy rainbowcups.

Jeżeli wymagają tego przepisy prawa, możemy wymagać od Ciebie podania innych danych niezbędnych np. ze względów rachunkowych lub podatkowych. Poza tymi przypadkami podanie Twoich danych jest dobrowolne.

  1. Uprawnienia wobec rainbowcups dotyczące przetwarzanych danych.

Gwarantujemy spełnienie wszystkich Twoich praw wynikających z ogólnego Rozporządzenia o Ochronie Danych Osobowych, tj. prawo dostępu, sprostowania oraz usunięcia Twoich danych, ograniczenia ich przetwarzania, prawo do ich przenoszenia, niepodlegania zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji, w tym profilowaniu, a także prawo do wyrażenia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Z uprawnień tych możesz skorzystać, gdy:

  • w odniesieniu do żądania sprostowania danych: zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe lub niekompletne;
  • w odniesieniu do żądania usunięcia danych: twoje dane nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały zebrane przez firmę rainbowcups; cofniesz swoją zgodę na przetwarzanie danych; zgłosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych; Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem; dane powinny być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa;
  • w odniesieniu do żądania ograniczenia przetwarzania danych: zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe – możesz żądać ograniczenia przetwarzania Twoich danych na okres pozwalający nam sprawdzić prawidłowość tych danych; Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem, ale nie będziesz chciał/a, aby zostały usunięte; Twoje dane nie będą nam już potrzebne, ale mogą być potrzebne Tobie do obrony lub dochodzenia roszczeń; lub wniesiesz sprzeciw wobec przetwarzania danych – do czasu ustalenia, czy prawnie uzasadnione podstawy po naszej stronie są nadrzędne wobec podstawy sprzeciwu;
  • w odniesieniu do żądania przeniesienia danych: przetwarzanie Twoich danych odbywa się na podstawie Twojej zgody lub umowy zawartej z Tobą oraz gdy przetwarzanie to odbywa się w sposób automatyczny.

Masz prawo wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych (adres: Urząd Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, Polska).

  1. Prawo do sprzeciwu przetwarzania danych osobowych.

Masz prawo wnieść sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych osobowych, gdy:

  • przetwarzanie Twoich danych osobowych odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu lub dla celów statystycznych, a sprzeciw jest uzasadniony przez szczególną sytuację, w której się znalazłeś/aś,
  • Twoje dane osobowe przetwarzane są na potrzeby marketingu bezpośredniego, w tym są profilowane dla tego celu.
  1. Udostępnianie danych osobowych.

Twoje dane niezbędne do realizacji zamówienia oraz po zrealizowaniu zamówienia, przekazywane są do: 

  • firm logistycznych, kurierskich i transportowych,
  • biura podatkowo-rachunkowego.
  1. Okres przechowywania danych osobowych.

Przechowujemy Twoje dane osobowe przez czas obowiązywania umowy zawartej z Tobą, a także po jej zakończeniu w celach:

  • dochodzenia roszczeń w związku z wykonywaniem umowy,
  • wykonania obowiązków wynikających z przepisów prawa, w tym w szczególności podatkowych i rachunkowych,
  • zapobiegania nadużyciom i oszustwom,
  • statystycznych i archiwizacyjnych,

maksymalnie przez okres 10 lat od dnia zakończenia wykonania umowy.

Przechowujemy Twoje dane osobowe dla celów marketingowych przez okres obowiązywania umowy lub do chwili wniesienia przez Ciebie sprzeciwu wobec takiego przetwarzania, w zależności od tego, które z tych zdarzeń wystąpi wcześniej.

  1. Przekazywanie danych poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego.

Twoje dane nie będą przekazane poza obszar Europejskiego Obszaru Gospodarczego.